1
Quiz

Hieronder stellen wij je tien vragen. Waarschijnlijk heb je bij elke vraag alleen maar een vaag idee wat het antwoord zou kunnen zijn.
Bepaal bij elke vraag een antwoord dat volgens jou wel redelijk is. Uiteraard wordt er gevraagd om gemiddelde waarden. Als je echt geen idee hebt, gok je maar wat.

1)

Hoeveel mm neerslag valt er in de maand juli in Nederland?

2)

Hoeveel verkeersdoden vallen er jaarlijks in Nederland?

3)

Hoeveel keer knippert een mens per dag met zijn ogen?

4)

Hoeveel kilogram tandpasta gebruikt een Nederlander in zijn leven?

5)

Hoeveel liter frisdrank drinkt een 13-jarige per jaar?

6)

Hoeveel brandmeldingen komen er jaarlijks in Nederland bij de brandweer binnen?

7)

Hoeveel bezoeken worden er jaarlijks aan de Nederlandse musea gebracht?

8)

Hoeveel verschillende Nederlandse woorden kent een Nederlander?

9)

Er worden meer jongens dan meisjes geboren. Hoeveel procent van de baby's is een jongen?

10)

Hoeveel kg afval produceert een Nederlander jaarlijks?

Meten is weten

Misschien vind je het aardig om deze vragen ook aan bijvoorbeeld je ouders te stellen. Je zult dan merken dat veel mensen de antwoorden op deze vragen niet weten. Hoe kun je ook weten hoeveel mm neerslag er gemiddeld in juli in Nederland valt? (Tenminste, als je dat niet toevallig ergens gelezen hebt.)
Om bijvoorbeeld te weten hoeveel mm neerslag er in juli valt, moet je over langere tijd metingen verrichten op verschillende plaatsen in Nederland. Deze en allerlei andere gegevens worden in Nederland verzameld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat bureau kan je antwoord geven op de meeste van de bovenstaande vragen.

2

Een van de gebieden waarop het CBS gegevens verzamelt, is dus het weer. Noem nog een paar gebieden waarop het CBS gegevens verzamelt.

Het is voor de Nederlandse staat niet interessant hoe het gezin van jouw buren eruit ziet, hoe het met een individueel bedrijf gesteld is of dat ome Piet een afwijking heeft. Wel is interessant wat de gezinssamenstelling in Nederland is, hoe het een economische sector vergaat en hoe vaak een zekere afwijking voorkomt. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt geteld en genoteerd door het CBS.

De statistiek houdt zich bezig met het verzamelen en verwerken van gegevens. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), opgericht in 1899, is tegenwoordig gevestigd in Den Haag en Heerlen. Het is een overheidsinstelling. De resultaten zijn beschikbaar voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Misschien heb je het CBS binnenkort nog wel nodig, bijvoorbeeld als je een werkstuk voor school maakt.
Niet alleen het CBS verzamelt gegevens, maar ook bijvoorbeeld journalisten en grote bedrijven. Er zijn ook particuliere enquêtebureaus. Een voorbeeld hiervan is het NIPO.